In bed
- De baby ligt op de rug in bed. Draai het hoofd regelmatig rustig naar de niet-voorkeurszijde en laat het hoofd in die richting liggen. Soms lukt dit niet of draait de baby vrij snel weer terug. Probeer het dan nog eens als de baby slaapt.
- Hang kleurrijk speelgoed dat geluid maakt aan de niet-voorkeurszijde, waardoor de aandacht wordt getrokken en de baby uit zichzelf naar die andere richting gaat draaien. Zorg er daarbij voor dat de ruimte aan de voorkeurszijde er zo saai en onaantrekkelijk mogelijk uitziet voor uw baby. Ook moet geluid vanuit die zijde vermeden worden.
- Benader de baby consequent vanaf de niet-voorkeurszijde.
- Leg de baby zo in bed dat het raam zich aan de niet-voorkeurszijde bevindt. Baby’s kijken graag naar het licht. Sommige baby’s kijken echter liever naar de deur waar de ouders door binnen komen. De manier die de baby kiest kan dus verschillen. Draai eventueel het bed om of maak het andersom op.
Dragen
- Houd de baby zo op de arm dat je gezicht en daarmee je stem zich aan de niet-voorkeurszijde bevinden.
- Zorg ervoor dat het hoofd van je baby zo tegen je aan ligt, dat het naar de niet-voorkeurszijde is gedraaid. Dit kan wanneer de baby tegen je schouder ligt bij troosten, knuffelen of om een boertje te laten. Als je de baby op de arm draagt, wissel dan links en rechts zoveel mogelijk af. Doe dit ook als je de baby in een draagdoek draagt.
Babyzitje
- Wanneer de baby na enkele maanden in het babyzitje ligt, plaats hem dan zo dat hij naar de niet-voorkeurszijde moet kijken om jou te zien of om naar het speelgoed te kijken.
- Laat je baby niet uren achtereen in het babyzitje verblijven. Wissel regelmatig af met andere houdingen. Ondersteun zo nodig de romp, wanneer de baby nog klein is in verhouding tot het zitje.
De Maxi-Cosi en het wipstoeltje
- In de Maxi-Cosi kan de baby niet vrij bewegen. Let er op dat hij niet scheef ligt. Gebruik de Maxi-Cosi vooral als vervoermiddel en niet als zitstoeltje.
- De baby mag wel in een wipstoeltje zitten of er een kort slaapje in doen. Plaats het wipstoeltje dan zo horizontaal mogelijk.
In de box
- Leg de baby zo in de box dat het licht en geluid van de niet-voorkeurszijde komen.
- Leg de baby regelmatig onder toezicht even op de zij en op de buik. Door hem een paar keer per dag op zijn buik te laten spelen, leert hij zijn hoofd op te richten en rond te kijken. Veel baby’s vinden dit in het begin niet prettig. Help de baby door een niet te dikke opgerolde handdoek onder zijn borst te leggen, zodat hij eventueel kan steunen op zijn ellebogen. Houd de aandacht gevangen door tegen hem te praten of door een felgekleurd speeltje te laten zien. Leg de baby pas op zijn buik neer als hij zijn hoofd in rugligging in het midden kan houden. Als dit nog niet lukt, moet je met oefenen op de buik wachten.
- Plaats in het begin speeltjes, midden boven de baby bij rugligging. Lukt het de baby om er naar te kijken, verhang dan geleidelijk de speeltjes meer naar de niet-voorkeurszijde.
- Bij buikligging hoeft de voorkeurszijde niet interessant gemaakt te worden; dan geen speeltjes neerleggen.
- Spelen op de buik is een goede oefening, maar slapen moet op de rug!
Aankleden
- Leg de baby zo op het aankleedkussen, dat je zelf aan de niet-voorkeurszijde van de baby staat of aan het voeteneind.
- Je kunt de baby ook recht voor je op de commode leggen. Het hoofd blijft dan gemakkelijker in het midden liggen, omdat de baby jou aankijkt.
- Rol de baby tijdens het aan- en uitkleden zoveel mogelijk op de zij en buik.
Voeden
- Zorg dat de baby in een licht opgerolde houding wordt gevoed; het hoofd moet niet achterover liggen.
- Bij borstvoeding wordt de baby in wisselende houding gevoed, door de rechter- en linkerborst af te wisselen. Probeer bij flesvoeding het hoofd naar de niet-voorkeurszijde te laten draaien.
- Bij het voeden met de fles kun je de baby ook recht voor je op de benen leggen zodat hij je aankijkt en zijn hoofd in het midden houdt. Zet je voeten op een steuntje.